Badania


autor:  Lek. Donat Domaradzki
kategoria:  Badania


Cholesterol – cholesterol występujący w surowicy krwi związany jest z różnymi frakcjami lipoprotein, pełniącymi różne funkcje w organizmie. Fizjologicznie około 50-75% cholesterolu całkowitego jest związana z frakcją LDL, 20-35% z frakcją HDL. Podwyższony poziom cholesterolu LDL (zły cholesterol) sprzyja powstawaniu miażdżycy, z drugiej strony cholesterol HDL (dobry cholesterol) działa „przeciwmiażdżycowo”. Wzrost stężenia cholesterolu całkowitego występuje w cukrzycy, niewydolności nerek, alkoholizmie, zespole nerczycowym, w niedoczynności tarczycy, zastoju żółci, poprzez spożywania pokarmu bogatego w cholesterol. Spadek stężenia cholesterolu całkowitego wywołują choroby wątroby, powodujące częściową lub znaczną jej niewydolność, takie jak zaawansowana marskość wątroby, toksyczne uszkodzenie wątroby, infekcje związane z uszkodzeniem wątroby. Poza chorobami wątroby spadek stężenia cholesterolu może występować w stanie głodzenia, nadczynności tarczycy, niedokrwistości, posocznicy. Należy pamiętać, że na poziom cholesterolu mają wpływ nasza codzienna dieta, wysiłek fizyczny oraz ogólnie pojęty tryb życia. Jeżeli celem badanie jest oznaczenie cholesterolu LDL, należy badanie wykonać po 12-14 godzinnym okresie głodzenia, najlepiej rano na czczo. Można w tym czasie tylko pić czystą wodę.


zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 0.0 (0 głosów)

Poprzedni Następny

Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.

Zobacz również

Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu