W krajach rozwijających się biegunka występuje 2-3 razy częściej, niż w krajach uprzemysłowionych. Związane jest to z poziomem higieny i warunkami sanitarnymi tych pierwszych. Biegunka infekcyjna to zgodnie z definicją, zwiększenie częstości wypróżnień oraz wzrost zawartości wody w stolcu (staje się on płynny lub półpłynny). Wywołujące ją patogeny przenoszone są drogą pokarmową (tzw. fekalno-oralną), a wśród nich możemy wymienić:
Mechanizmy biegunki
Człowiek dostarcza dziennie średnio 1-2 litrów płynów doustnie; dodatkowo w jelitach znajdują się płyny wyprodukowane w organizmie (ślina, sok żołądkowy, sok trzustkowy, żółć). Przewód pokarmowy człowieka ma zdolność do wchłaniania dużych ilości płynów, ale aby działał poprawnie, ściana jelita, stanowiąca ogromną powierzchnię chłonną, musi być sprawna i nieuszkodzona. Jeśli do przewodu pokarmowego dostaną się patogeny chorobotwórcze, dochodzi do zachwiania równowagi w procesach zachodzących przez ścianę jelita. Następuje nadmierne wydzielanie wody do światła jelit lub nieskuteczne wchłanianie płynów znajdujących się w jelitach. To właśnie główne 2 mechanizmy, w wyniku których podczas infekcji jelitowej tracimy znaczne ilości płynów i elektrolitów. Dzieje się tak za sprawą np.: enterotoksyn bakteryjnych, które nasilają wydzielanie wody i jonów w jelitach; w przypadku innych patogenów mechanizm polega na uszkodzeniu nabłonka jelit, co upośledza procesy wchłaniania.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu