Endokrynologia


autor:  Lek. Krzysztof Nycz
kategoria:  Endokrynologia


Na poziom glukozy we krwi wpływa wszystko co jemy. Z tego względu powinno się zwracać szczególną uwagę na jakość i ilość produktów, jakie się spożywa. Podstawa diety powinna składać się z: węglowodanów (powinny one stanowić ok. 40-60% dziennego zapotrzebowania energetycznego), białka (20% dziennego zapotrzebowania) i tłuszczów (max. do 30% dziennego zapotrzebowania, w tym co najwyżej 7-10% tłuszczy nasyconych).

Węglowodany
to podstawowe dla organizmu źródło energii, koniecznej do funkcjonowania. Znajdują się one w takich produktach jak: owoce, warzywa, rośliny strączkowe, produkty zbożowe (chleb, makarony), ziemniaki i ryż. W zbilansowanej diecie zaleca sie ciemny, pełnoziarnisty chleb, produkty żytnie i jęczmienne, makarony razowe lub z mąki pełnego przemiału. Unikać powinno się: białego pieczywa, napojów gazowanych, dosładzanych soków i słodyczy, które gwałtownie zwiększają glikemię.

Białka
to „materiał” budulcowy, który można znaleźć w mięsie, drobiu, rybach, produktach mlecznych, jajkach i niektórych warzywach (np. fasoli). Powinno się wybierać białka roślinne, ryby i drób. Należy jednak pamiętać, aby preferować chude wędliny, odkrajać widoczny tłuszcz z powierzchni mięsa oraz usuwać skórę z drobiu. Nie bez znaczenia jest również wybór wersji „light” (zredukowany poziom tłuszczu) wśród produktów mlecznych, takich jak jogurt czy mleko.

Tłuszcze znajdują się w mięsie, maśle, margarynie, słoninie i smalcu, olejach oraz produktach mlecznych. Szczególnie ważne jest ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych (tych pochodzenia zwierzęcego: masła, smalcu, tłustych serów i tłustych mięs), na korzyść nienasyconych (oleje roślinne). Nie należy również zapominać o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych (omega-3 i omega-6), które znajdują się w rybach i olejach roślinnych (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany), a mających korzystny wpływ na nasz organizm. Powinno się za to unikać spożywania posiłków smażonych, majonezów, ciężkich sosów oraz produktów mlecznych bogatych w tłuszcze (jak np. śmietana).


zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 0.0 (0 głosów)

Poprzedni Następny

Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.

Zobacz również

Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu