Organizm osób chorych na cukrzycę nie produkuje insuliny lub produkuje ją w niewystarczającej ilości. Dlatego też muszą otrzymywać oni insulinę lub jej analogi (zmodyfikowana forma insuliny) z zewnątrz w formie zastrzyków.
Test: Czy mam cukrzycę?
U ludzi, którzy są zdrowi i nie chorują z powodu cukrzycy, insulina jest produkowana przez tzw. wyspy trzustkowe - grupy komórek wyspecjalizowane w syntezie insuliny. Komórki te wydzielają insulinę w odpowiedzi na aktualny poziom glukozy we krwi (tzw. glikemię). Dlatego poziom insuliny we krwi jest zmienny i zależy od: pory dnia, przyjmowanych posiłków i ilości zawartych w nich węglowodanów (cukrów). Za każdym razem jak spożyjemy posiłek, glukoza ze strawionych węglowodanów dostaje się do krwi (zwiększa się glikemia), na co odpowiada trzustka wydzielając odpowiednią ilość insuliny, by utrzymać poziom glukozy we krwi w zakresie prawidłowych wartości. Osoby cierpiące na cukrzycę, nie potrafią produkować insuliny lub produkują jej za mało. Muszą ją więc przyjmować w odpowiedniej dawce z zewnątrz w postaci zastrzyku, by umożliwić glukozie wejście do komórek i przywrócić prawidłową glikemię.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu