Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy należy do najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Polega na powstawaniu wrzodów trawiennych, czyli ubytków błony śluzowej z naciekiem zapalnym w tych miejscach, gdzie jest ona narażona na kontakt z pepsyną i kwasem solnym (czyli w żołądku i opuszce dwunastnicy). Przyczynami wywołującymi to schorzenie są głównie: zakażenie bakterią Helicobacter Pylori i zażywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Natomiast alkohol, rodzaj stosowanej diety, czy stres nie wpływają na powstawanie wrzodów trawiennych, lecz mogą nasilać dolegliwości z nimi związane.
Czym się objawia choroba wrzodowa?
Powyższe dolegliwości nasilają: palenie papierosów, kawa, herbata, napoje gazowane, alkohol, pikantne przyprawy, smażone oraz tłuste potrawy, stres.
Co jest głównym celem odpowiedniego żywienia w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy?
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu