Gastroenterologia


autor:  Lek. med. Krzysztof Bury
kategoria:  Odżywianie, Gastroenterologia


A oto podstawowe zasady tej diety:

  • Obowiązuje bezwzględny zakaz spożywania alkoholu (jest on bowiem jedną z głównych przyczyn zapalenia trzustki jak i zaostrzeń objawów).
  • Regularne spożywanie posiłków o stałych porach i w równych odstępach czasowych.
  • Posiłki powinny być przyjmowane częściej, ale w mniejszych porcjach (zaleca się 5-6 małych posiłków dziennie); Trzeba bowiem unikać przejadania się, ale także głodzenia.
  • Należy zadbać o odpowiednią temperaturę spożywanych potraw: unikać potraw gorących. W zdrowej diecie zaleca się spożywanie potraw o temperaturze umiarkowanie ciepłej (tzw. pokojowej).
  • Posiłki należy jeść powoli, dokładnie przeżuwając i rozdrabniając kęsy pokarmowe.
  • Unikać tych potraw, które nasilają, bądź wywołują u nas: dolegliwości bólowe brzucha, wzdęcia, biegunkę.
  • Potrawy powinny być gotowane w wodzie lub na parze, pieczone w folii aluminiowej lub duszone. Należy unikać potraw smażonych, tak samo jak: kawy, mocnej herbaty i napojów gazowanych.
  • Zalecany jest chleb pszenny, razowy, mieszany, dobrze wypieczony, a także suchary. Unikać winno się świeżego chleba i wypieków z głębokiego tłuszczu (pączki, pieczywo francuskie).
  • Chorzy powinni unikać niedojrzałych owoców, jabłek i gruszek ze skórką, porzeczek, agrestu. Dopuszczalne są: banany,  grapefruity, pomarańcze, truskawki, maliny, morele; a także owoce gotowane lub w postaci przecierów i soków.
  • Również warzywa takie jak: surowa cebula, fasola, groch, kapusta, soja powinny być jedzone z umiarem, natomiast nie zaszkodzą: kalafior, szpinak, kwaszona kapusta, pomidory i ogórki obrane ze skórki, buraki czerwone, sałata, cukinia, brokuły, szparagi, marchewka, kalarepa, ziemniaki gotowane w mundurkach lub formie puree.
  • Ograniczyć należy: gotowe słodycze dostępne w sklepach (można pozwolić sobie na własnego wyrobu ciasto drożdżowe czy piernik), pieprz, ocet, musztardę, ostrą paprykę.
  • Koniecznie unikać: tłustych potraw, mięs i wędlin, konserw, ryb wędzonych, tłustych serów, rosołu, majonezu, bulionów z kości, ryb w oleju, a także produktów takich jak: smalec, słonina, twarde margaryny.
  • Zalecane jest mięso chude (cielęcina, polędwica, kurczak, indyk, królik, dziczyzna, jagnięcina), ryby: dorsz, pstrąg, sola, szczupak, tuńczyk.
  • Unikać smażonej jajecznicy, jaj w majonezie, placków ziemniaczanych, frytek. Dopuszczalne są za to: jajka przygotowane na miękko, jajka do zagęszczania sosów, zup.
  • Zalecane jest mleko odtłuszczone, kwaśne mleko, kwaśna śmietana, chudy twaróg, a także: masło, miękkie margaryny, oliwa i oleje roślinne.

zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 0.0 (0 głosów)

Poprzedni Następny

Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.

Zobacz również

Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu