Gastroenterologia


autor:  Lek. Donat Domaradzki
kategoria:  Gastroenterologia

Medycyna szybko się rozwija, coraz więcej schorzeń można leczyć, a co najważniejsze – skutecznie wyleczyć. Nie wszystkie jednak poddają się takim stwierdzeniom, a jednym z przykładów może być marskość wątroby.

Marskość wątroby definiowana jest jako uogólnione uszkodzenie miąższu tego narządu z następowym włóknieniem (nadmierne gromadzenie tkanki łącznej z degradacją prawidłowego miąższu), zaburzeniem czynności wątroby oraz jej ukrwienia. Może rozwinąć się na bazie wielu przewlekłych procesów chorobowych.

Główne schorzenia mogące doprowadzić do marskości wątroby to:

  • nadużywanie alkoholu;
  • wirusowe zapalenia wątroby typu B, C, D;
  • autoimmunologiczne zapalenie wątroby (organizm tworzy przeciwciała przeciwko różnym strukturom tkanki wątrobowej);
  • choroby metaboliczne (mukowiscydoza, choroba Wilsona, hemochromatoza, niedobór α1-antytrypsyny i in.);
  • glikogenozy;
  • choroby dróg żółciowych (niedrożność dróg żółciowych, pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych, pierwotna marskość żółciowa);
  • stany chorobowe utrudniające odpływ krwi z wątroby (niewydolność prawej komory serca, zespół Budd-Chiari);
  • leki (amiodaron, metotreksat, metyldopa);
  • hiperwitaminoza A;
  • toksyny i wiele innych.

zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 2.5 (4 głosów)

Poprzedni Następny

Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.

Zobacz również

Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu