Gastroenterologia


autor:  Lek. Joanna Czubak
kategoria:  Gastroenterologia


Jak leczyć?

Zajmijmy się teraz leczeniem. W początkowym okresie (I i II stopień), będzie ono zachowawcze, czyli polegające na poniższych założeniach:

  • Farmakoterapii (lekach poprawiających szczelność naczyń, lekach zmniejszających objawy miejscowe, czyli świąd, ból i pieczenie, w formie czopków lub maści).
  • Odpowiedniej diecie: zjadaj dużo produktów zawierających błonnik np. otręby pszenne, muesli, jabłka, pomarańcze oraz banany. Błonnik zatrzymuje wodę, dzięki czemu masy kałowe są miękkie i nie powodują bolesnych zaparć.
  • Unikaj obfitych i tłustych posiłków, alkoholu, przypraw, mocnej kawy i herbaty.
  • Pij dużo wody- przynajmniej 3 litry dziennie - zapobiegniesz zaparciom.
  • Dużo się ruszaj (zamiast jeździć windą - idź po schodach, zamiast jechać samochodem do sklepu po gazetę - zrób sobie spacer). Pobudzasz tym samym wszystkie mięśnie, przyspieszasz perystaltykę i usprawniasz pasaż pokarmu w jelitach. Zaplanuj sobie systematyczny wysiłek fizyczny, odpowiedni do swojego wieku i stanu zdrowia.
  • Jedz regularnie posiłki, najlepiej 5 razy dziennie. Uregulujesz tym samym rytm wypróżnień.
  • W trakcie wizyty w toalecie zapewnij sobie spokój, zarezerwuj 15-20 minut, nie nasilaj parcia.
  • Staraj się nie wstrzymywać wypróżnień w ciągu dnia.

zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 0.0 (0 głosów)

Następny

Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.

Zobacz również

Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu