Czy w ogóle zadajesz sobie pytanie, co o Twoim pożywieniu ma wpływ na serce? Jakiego jedzenia unikać, by utrzymać niski poziom złego cholesterolu i czy każdy tłuszcz jest zły? Na te pytania odpowie ten artykuł.
Choroba wieńcowa dotyczy zarówno mężczyzn jak i kobiet, a zachorowalność na nią zwiększa się wraz z wiekiem (u mężczyzn pojawia się zwykle po 40 roku życia, natomiast u kobiet średnio o dekadę później). Rozwija się na skutek zajęcia przez miażdżycę naczyń doprowadzających krew do serca, czyli tętnic wieńcowych.
Miażdżyca polega na powstawaniu blaszek miażdżycowych w obrębie ścian tętnic, w wyniku tego stają się one sztywne i zmniejsza się ich światło. W konsekwencji przez tętnice wieńcowe przepływa mniej krwi do mięśnia serca, co prowadzi do jego niedotlenienia, a stąd już niedaleko do zawału.
Cały proces rozwoju miażdżycy uzależniony jest od wielu czynników m.in. genetycznych i środowiskowych. Jednym z najważniejszych czynników jest odkładanie się cholesterolu w ścianie naczyń. Nie ma, więc wątpliwości, iż nasz styl życia i dieta mają wpływ na rozwój tej choroby.
Trzeba zaznaczyć, że początki rozwoju zmian miażdżycowych zaczynają się już w dzieciństwie, natomiast choroba objawia się zazwyczaj dopiero w wieku średnim lub starszym. Dlatego też wprowadzanie zdrowego trybu życia przez m.in. spożywanie odpowiedniego pokarmu, należy rozpocząć już od najmłodszych lat.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu