autor: Lek. med. Krzysztof Bury
kategoria: Kardiologia
Co jeść, a czego unikać?
Udowodniono, że dieta śródziemnomorska, a więc zdecydowanie inna niż ta, do której przyzwyczaili nas rodzice i stołówki szkolne, może pomóc nam w zahamowaniu rozwoju miażdżycy i przyczynić się do wydłużenia życia. Jej głównymi założeniami są:
- Zmniejszenie spożycia mięs, zwłaszcza czerwonego, na korzyść białego (kurczak, indyk). Zwiększone spożycie ryb, co najmniej do dwóch razy w tygodniu oraz roślin strączkowych (groch, fasola).
- Ograniczenie spożywania alkoholu wysokoprocentowego oraz piwa. Są to produkty wysokokaloryczne, które dodatkowo pogarszają gospodarkę tłuszczową naszego organizmu i podnoszą ciśnienie tętnicze krwi. Natomiast spożywanie jednej lampki czerwonego wina dziennie jest dopuszczalne.
- Zwiększenie spożycia kwasów jedno- i wielonienasyconych, które zawarte są m.in. w: tłustych rybach, oliwie z oliwek, miękkich margarynach roślinnych oraz w takich olejach jak: lniany, sojowy, canola (kanadyjski olej rzepakowy).
O czym jeszcze warto wiedzieć:
- Przede wszystkim należy pamiętać o utrzymywaniu prawidłowej masy ciała. Postaraj się jadać częściej, lecz mniejszymi porcjami.
- W przypadku diety w chorobie wieńcowej najważniejszą sprawą jest spożycie tłuszczy. Powinny one stanowić poniżej 30% dziennego zapotrzebowania na energię. W tym miejscu należy wspomnieć, iż wyróżniamy 4 rodzaje kwasów tłuszczowych i nie wszystkie z nich są złe: kwasy nasycone i kwasy trans (których spożycie powinniśmy ograniczyć) oraz jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (które są zalecane w codziennej diecie).
- Zwróćmy uwagę, iż nie wszystkie tłuszcze są widoczne przez nas gołym okiem, część z nich zawarta jest w ciastach, słodyczach, wędlinach, tłustych serach. Należy unikać jednych i drugich, a przede wszystkim tłuszczy zwierzęcych (w nich znajduje się najwięcej kwasów nasyconych): smalcu, tłustych mięs i wędlin, podrobów, jajek, masła, śmietany, tłustego mleka i serów.
- Warto ograniczyć spożycie tłuszczów trans, które powstają głównie podczas termicznej obróbki pokarmów, dlatego wyrzućmy patelnie do smażenia na głębokim tłuszczu. Smażenie potraw zastąpmy ich gotowaniem, pieczeniem, duszeniem czy grillowaniem bez dodatku tłuszczu. Jeśli już musimy coś usmażyć, to użyjmy do tego odpowiedniego tłuszczu, który nadaje się do wysokich temperatur np. oliwa z oliwek. Tłuszcze trans zawarte są również w twardych margarynach, ciastach i ciastkach.
- Kupując gotowe produkty spożywcze, należy wybierać te z obniżoną zawartością tłuszczu.Należy ograniczyć spożycie żywności typu „Fast food” i słodyczy będących źródłem zbędnych kalorii.
- Zwiększmy codzienne spożycie warzyw i owoców, które są produktami niskoenergetycznymi, zawierają dużo wody i składników mineralnych oraz błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, jak również korzystnie obniżają poziom cholesterolu.
- Pamiętajmy o ograniczeniu spożycia soli. Zrezygnuj z dosalania potraw i zastąp je przyprawami (np. oregano, tymiankiem, bazylią), których ogromy wachlarz możemy znaleźć w naszych sklepach.
Warto zastosować zasady prawidłowego żywienia już „od małego”, tak by długo móc cieszyć zdrowiem i mocnym sercem.
zapisujemy ocenę
Wasza ocena: 5.0 (1 głosów)
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu