Ortopedia


autor:  Lek. Donat Domaradzki
kategoria:  Ortopedia

Głaskać, rozcierać, czy może trochę wstrząsnąć? Klasyczny masaż to połączenie kilku podstawowych technik. Na czym polegają i jaki mają wpływ na nasz organizm?

Masaż klasyczny wykonywany jest bezpośrednio na ciele osoby masowanej, przy użyciu środka ułatwiającego masaż (np. oliwki, aromatycznego kremu lub maści leczniczej). W czasie zabiegu odprężamy się i relaksujemy. Regularne stosowany polepsza samopoczucie, koryguje istniejące zmiany w układzie kostnym, zmniejsza napięcie mięśni kręgosłupa, pleców i karku. Masaż klasyczny poprawia także wygląd skóry, zwiększa jej ukrwienie i dotlenienie.

Rodzaje technik stosowanych w masażu


Głaskanie

To technika, w której dłoń masażysty ślizga się po powierzchni skóry, nie przesuwając tkanki masowanej. Głaskanie powinno rozpoczynać i kończyć każdy masaż. Głaskanie może być powierzchowne lub głębokie, można je także przeplatać z innymi technikami. Jakie jest oddziaływanie głaskania?

  • Mechanicznie usuwa zrogowaciały naskórek, co ułatwia pracę gruczołów potowych i łojowych – skóra staje się gładka.
  • Zwiększa napięcie skóry i tkanki podskórnej – skóra staje się bardziej elastyczna.
  • Przyspiesza krążenia krwi i chłonki.
  • Zmniejsza zastoju i obrzęki, przyspiesza wchłaniania się krwiaków.
  • Powoduje zwiększenie kurczliwości mięśni.
  • Ma działanie przeciwbólowe.
  • W niedowładach i porażeniach pochodzenia ośrodkowego głaskanie obniża pobudliwość komórek ruchowych rdzenia kręgowego.

1 2 3 4 //1
zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 0.0 (0 głosów)

Poprzedni Następny

Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.

Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu