Zdrowie ogólne


autor:  Lidia Koperwas
kategoria:  Zdrowie ogólne, Żyj zdrowo, Odżywianie

Choć picie mleka i jedzenie przetworów mlecznych ma zarówno zwolenników jak i przeciwników, to jednak mimo wszystko od czasu do czasu każdy z nas powinien sięgnąć po produkty typowo mleczne. Należy zapamiętać, że mleko jest jednym z najbardziej wszechstronnych produktów pod względem wartości odżywczej. Dlatego nie odmawiajmy sobie tego cennego składnika w pożywieniu.

Dobre składniki

Wszystkie rodzaje mleka i pochodzące z niego produkty mleczne zawierają składniki, które są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu oraz w zachowaniu dobrego stanu zdrowia. Produkty te są konieczne szczególnie w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ odgrywają kluczową rolę w ich właściwym rozwoju, zarówno fizycznym jak i umysłowym. O różnicach pomiędzy różnymi gatunkami mleka decyduje przede wszystkim zawartość tłuszczu. Mleko odtłuszczone zawiera tyle samo białka, wapnia i witamin B co mleko pełne, z kolei mniej witamin A, D i E rozpuszczalnych w tłuszczach. Do najbardziej znanych i najczęściej spożywanych przetworów mlecznych należą jogurty.

Historia jogurtu

Jogurt najprawdopodobniej pochodzi z Indii. Ten specyficzny napój cieszył się dużą popularnością w krajach bliskiej Azji i Afryki. Następnie poprzez Turcję dotarł też na Bałkany. To właśnie dzięki systematycznemu spożywaniu jogurtu ludność krajów bałkańskich zawdzięcza swoją długowieczność.

Po turecku słowo ”Ja – urt” znaczy „kwaśne mleko”, zaś w Bułgarii na jogurt mówi się „jugurt” i „kiseło mlako”. Już setki lat temu jogurt był wytwarzany przez ludność wiejską. Wytwarzano go z podgęszczonego mleka bawolego (na skutek długotrwałego gotowania), a później produkowano go także z mleka koziego i krowiego. Tak wytwarzany jogurt był bardzo gęsty, i posiadał silnie kwaśny smaku, dlatego przed spożyciem często rozcieńczano go wodą.

W Europie na początku XX wieku jogurt sprzedawano w aptekach. Swoją popularność jogurt zawdzięcza jednak Szwajcarom, którzy jako pierwsi dodali do niego owoce. Dziś ponad 30% ludzi na całym świecie pije jogurty.


zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 0.0 (0 głosów)


Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.

Zobacz również

Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu