Skąd bierze się gorączka?
Za powstanie gorączki odpowiedzialne są pirogeny. Są to substancje białkowe będące m.in. produktami metabolizmu bakterii lub wzrostu wirusów. Zachodzą w reakcję z układem odpornościowym organizmu i aktywują produkcję prostaglandyn (tzw. hormonów tkankowych, pochodnych kwasu arachidonowego). W wyniku tego powstaje ciąg reakcji, prowadzących do „przełączenia” ośrodka termoregulacji, znajdującego się w mózgu, na wyższą temperaturę; organizm zaczyna wytwarzać ciepło. Równocześnie z uruchomieniem produkcji ciepła (która zachodzi na zasadzie termogenezy mięśniowej, bezdrżeniowej), włączone zostają mechanizmy zapobiegające jego utracie.
Rodzaje gorączki
Za stan podgorączkowy uznaje się temperaturę ciała pomiędzy: 37,5°C – 38,0°C. Powyżej 38°C rozpoznawana jest już gorączka. W zależności od zakresu temperatury ciała, wyróżnia się:
1. Gorączkę nieznaczną 38,0 - 38,5°C
2. Gorączkę umiarkowaną 38,5 - 39,5°C
3. Gorączkę znaczną 39,5 - 40,5°C
4. Gorączkę wysoką 40,5 - 41,0°C
5. Gorączkę nadmierną > 41°C
W praktyce lekarskiej wyróżnia się jeszcze podział (ze względu na charakter narastania i czas trwania temperatury) na: gorączkę septyczną, przerywaną, ciągłą, falistą.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu