Poradnik medyczny


autor:  DomenaZdrowia.pl
kategoria:  Poradnik medyczny

Nowotwory są coraz częstszą przyczyną śmierci. Niemal połowa zachorowań na nowotwory ma przyczynę w niewłaściwym odżywianiu, dlatego tak ważne jest uświadomienie sobie wpływu żywienia na szanse pojawienia się choroby nowotworowej.

Przyczyną są trudności w zmianie złych nawyków żywieniowych, utrwalanych przez całe lata: zbyt duża kaloryczność diety przy małej podaży składników odżywczych (witaminy i minerały) i balastowych (błonnik), zbyt duże spożycie tłuszczów zwierzęcych, soli kuchennej i alkoholu. Najczęściej występują nowotwory układu pokarmowego: przełyku, żołądka, trzustki, wątroby, jelita grubego oraz oddechowego: płuca, a także piersi i prostaty.

Ocenia się, że główną żywieniowo zależną przyczyną nowotworów jelita grubego, gruczołów piersiowych, trzustki, prostaty oraz jajników jest dieta bogatotłuszczowa, oparta na bazie smażonych posiłków z małą podażą błonnika z warzyw i owoców. W przypadku raka żołądka, negatywny wpływ wywiera dieta wysokosolna, z dużym spożyciem marynat oraz niską podażą witaminy C z warzyw i owoców oraz niskie spożycie polifenoli z herbaty, natomiast w przypadku raka wątroby, trzustki, jamy ustnej i przełyku – dieta z nadmierną zawartością alkoholu.

Warzywa i owoce, ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego i witamin antyoksydacyjnych oraz małą zawartość tłuszczu i niską kaloryczność powinny być spożywane w ilości co najmniej 5-10(!) porcji na dzień, aby zapewnić organizmowi odpowiednią podaż ww. składników i ograniczyć ryzyko wystąpienia nowotworów.

Szczególnie istotne w prewencji tych chorób są takie produkty, jak:
•    zielone warzywa liściaste,
•    brokuły,
•    kalafior,
•    brukselka,
•    marchew,
•    morele,
•    grejpfrut,
•    jagody,
•    herbata zielona i biała,
•    czosnek,
•    cebula,
•    soja.

Wiedząc, że możemy kontrolować jedną z najważniejszych przyczyn wielu chorób nowotworowych, jaką jest styl życia, należy zadbać o zmianę negatywnie wpływających na zdrowie nawyków żywieniowych, zwiększając spożycie warzyw i owoców, tłuszczów roślinnych oraz ograniczając spożycie tłuszczów nasyconych (mięso, smalec, chipsy, krakersy, paluszki), soli oraz alkoholu.


zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 0.0 (0 głosów)

Poprzedni Następny

Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.


 

Podobne artykuły