Pokrzywa
Ten pospolity chwast ma sporo zalet. Nie jest jednak powszechnie znany o stosowany, a jeśli już, to w większości kojarzony jest z szamponami do włosów.czytaj więcej
Orzechy – rodzaje, właściwości odżywcze
Warto dowiedzieć się czegoś więcej o orzechach – ich spożycie jest powszechne, ale mniej powszechna jest wiedza na temat ich składu, wartości odżywczych i zdrowotnych. Z orzechami mogą się także wiązać reakcje alergiczne, warto o...czytaj więcej
Zdrów jak ryba – o jedzeniu ryb słów kilka. Część 2
Ryby to źródło zdrowia! Tak, to fakt dietetyczny i medyczny. Znajdziemy w nich bowiem pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D ale również szereg składników mineralnych jak jod,...czytaj więcej
Zdrów jak ryba – o jedzeniu ryb słów kilka. Część 1
Ryby to źródło zdrowia! Tak, to fakt dietetyczny i medyczny. Znajdziemy w nich bowiem pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D ale również szereg składników mineralnych jak jod,...czytaj więcej
Nie tucz swojego dziecka!
Otyłość i nadwaga w Polsce nie są jeszcze tak wielkim problemem jak w Europie czy USA, ale dotyczą już około 10 proc. polskich uczniów. Brak ruchu, niezdrowe odżywianie – w przyszłości dadzą znać o sobie, a tymczasem problemów da...czytaj więcej
Motywacja w odchudzaniu
Aby osiągnąć sukces w odchudzaniu należy dopasować dietę do własnego stylu życia, upodobań smakowych i stanu zdrowia. Jednak zazwyczaj takie dopasowanie wiąże się z rezygnacją z wielu, może przyjemnych dla ciała, ale...czytaj więcej
Na upał – mięta!
Wiele napojów orzeźwiających posiada dodatek mięty. Również lody, koktajle czy sorbty zawierają miętę. A mało kto wie, że gorąca herbata z miętą jest doskonałemu napojem dla spragnionych mieszkańców ciepłego...czytaj więcej