Kefir jest lekko gazowanym mlecznym napojem fermentowanym. Produkowany jest z użyciem tzw. ziaren kefirowych w skład których wchodzą bakterie oraz drożdże. Ziarna kefirowe swym wyglądem i strukturą przypominają nieco kalafior. Tradycyjnie ziarna kefiru w postaci wysuszonej służyły do produkcji kefiru całym rodzinom. Właściwie przechowywane nie tylko po dodaniu do mleka zamienią go w kefir ale także intensywnie się dzielą produkując biomasę.
Unikalny smak kefiru zawdzięczany jest procesowi fermentacji mlekowej u alkoholowej, prowadzonej przez bakterii i drożdże. W jej wyniku powstają takie substancje jak kwas mlekowy, alkohol etylowy, dwutlenek węgla a także aldehydy i dwuacetyl posiadający orzechowy smak. Ze względu na formę kwasu mlekowego zawarty w kefirze (a także maślance), jest on zalecany dla małych dzieci bardziej niż jogurt.
Konsystencją kefir przypomina jogurt pitny. Należy do rodziny mlecznych napojów fermentowanych. Stanowi doskonała źródło wapnia, witamin B2, B12, D, biotyny oraz białka. Dzięki dużej zawartości enzymów oraz bakterii probiotycznych wspomaga procesy trawienne. Zawartość bakterii probiotycznych w przypadająca na porcję niektórych kefirów jest większa niż w ta w jogurcie. Korzyści jakie dają te bakterie, gdy kefir jest spożywany codziennie, to:
1. Łagodzenie problemów trawiennych, w tym:
• Wspomaganie leczenia biegunki podróżnych,
• Zmniejszenie produkcji gazów w jelicie,
• Redukcja objawów biegunki podczas antybiotykoterapii.
2. Minimalizacja objawów nietolerancji laktozy,
3. Ochrona przed bakteriami chorobotwórczymi wnikającymi za pośrednictwem przewodu pokarmowego.
4. Wspomaganie procesów regeneracji śluzówki jelita,
5. Zapewnienie właściwej mikroflory jelitowej.
Włączenie kefiru do co dziennego menu do prosty i skuteczny sposób na dostarczenie organizmowi probiotyków. Ważne jest jednak nie tylko samo dostarczenie bakterii pro biotycznych, ale także aby zrobić to skutecznie. Momentem krytycznym jest tu bezpieczny transport bakterii pro biotycznych przez żołądek, w którym panują niesprzyjające dal większości bakterii warunki. Mleko dzięki swojemu alkalicznemu odczynowi ma działanie buforujące na kwas żołądkowy, chroniąc w ten sposób probiotyki. Produkty mleczne, w tym kefir, są bezpiecznym sposobem transportu dla probiotyków.
W tym miejscu warto również wspomnieć, że zgodnie z wynikami badań opublikowanych w 2007 roku w czasopiśmie Journal od Medicinal Foods, ekstrakt z kefiru zawiera składniki mające zdolność hamowania wzrostu komórek nowotworu piersi. Co ciekawe badania wskazują również na redukcję objawów u osób mających dolegliwości lękowe. Dzieje się tak prawdopodobnie dzięki zawartości w nim magnezu oraz wapnia i tryptofanu, będącego prekursorem serotoniny. W różnych źródłach można również znaleźć informacje o zastosowaniu kefiru w terapii m.in. egzemy, łuszczycy, alergii, migreny, dny moczanowej i chorobach reumatycznych.
Korzyści zdrowotne jakie daje nam kefir nie są jeszcze do końca poznane i zbadane. Jest to z pewnością prosty i niedrogi sposób na dodanie witamin i składników mineralnych oraz probiotyków do codziennego menu.
4 proste sposoby na włączenie kefiru do diety to:
1. Na dobry początek dnia doskonale sprawdzą się musli z owocami zalane kefirem.
2. Smaczny i zdrowy sos do sałatki powstanie po zmieszaniu kilku łyżeczek kefiru z sokiem z połowy cytryny, Świerzymi ziołami oraz przyprawami do smaku.
3. Szklanka kefiru do doskonała przekąska przed snem.
4. W gorące letnie dni świetnym sposobem na ochłodę będzie mrożony deser z kefiru zmiksowanego ze śeirzymi owocami.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.