„Mięta pieprzowa – dar Anglii”
Mięta należy do rodziny jasnotowatych, przywędrowała do nas z Londynu. Obecnie jest uprawiana w dużych ilościach w wielu krajach. Mięta to roślina bardzo wybredna – świadczy o tym „wędrowanie” za lepszymi warunkami bytowymi. Wpuszcza łodygę i liście tam, gdzie znajdzie najlepsze parametry. Od innych gatunków odróżnimy ją bez problemu – po zgryzieniu liścia odczuwamy przyjemny chłodzący smak i orzeźwiający, charakterystyczny aromat.
Złoty napar
Liść mięty należy do jednych z bardziej wszechstronnych i najczęściej stosowanych ziół – znany jest szeroko przede wszystkim ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Mięta zawiera sporą ilość olejku eterycznego ( od 1,5-3,5%), a także garbników, fenolokwasów, goryczy, steroli, flawonoidów. Głównymi składnikami olejku są: mentol, monoterpeny, tlenki terpenowe.
Dzięki wspomnianym związkom mięta pieprzowa wpływa na:
• poprawę trawienia i apetytu, zwiększenie perystaltyki jelit. Dodatkowo napar mięty zwiększa wydzielanie żółci i soku żołądkowego
• zmniejszenie napięcie mięśni żołądka – działa rozkurczająco
• zapalenie gardła i jamy ustnej – działa przeciwbakteryjnie
• stany nerwowe, bezsenność, migrenę – działa uspakajająco
• na wzdęcia – działanie wiatropylne
Składniki mięty mają jednak też swoją ciemną stronę. Preparaty zawierające liść mięty pieprzowej mogą nasilać zgagę. Istnieją rzadkie doniesienia o występowaniu rekcji alergicznych (czasem bardzo silnych) na olejek mięty i mentol.
Dlaczego chłodzi?
To, że napary mięty są tak popularne w okresie wakacyjnym roślina ta zawdzięcza metanolowi. Mentol ma właściwość oddziaływania na receptory zimna wywołując uczucie chłodu.
Nie tylko od wnętrza
Mięta działa na nasz organizm również od zewnątrz. Znane i popularne są parówki z olejkiem miętowym (destylacja parą wodną świeżych liści mięty). Działają one przeciwtrądzikowo, oczyszczająco i kojąco na naszą cerę, łagodzą też podrażnienia. Dodatkowo zabieg taki pozwala udrożnić drogi oddechowe. Dodatek aromatycznego olejku miętowego do kąpieli działa odprężająco i relaksująco .
Co ciekawe, od dawana wiadomo, że trzymanie liści mięty w mieszkaniu chroni nas przed owadami, a roztarcie jej liści w ręku usuwa nieprzyjemne zapachy, np. po obieraniu cebuli.
Miętowo-poziomkowy napój na upalne dni
Składniki:
Kilka listków świeżej mięty
½ szklanki wrzątku
2 szklanki wody
45 dag poziomek
15 dag cukru
Wykonanie:
1. Liście mięty zalać wrzątkiem i przykryć
2. Wodę zagotować z cukrem, ostudzić
3. Poziomki umyć, oczyścić i zmiksować
4. Wszystko wymieszać i schłodzić
5. Podawać z kostkami lodu
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.