Wapń to jeden z tych pierwiastków, których ludzkie ciało zawiera najwięcej. Jest budulcem kości i zębów, to właśnie tam magazynuje go organizm. Wapń zgromadzony w twoich zębach i kościach to rezerwa, z której malec będzie czerpał ten pierwiastek, jeśli nie dostarczysz mu codziennie odpowiedniej jego dawki wraz z pożywieniem. Jeśli przez dłuższy czas twoja dieta będzie uboga w wapń, rezerwa w kościach zacznie się wyczerpywać. Wtedy możesz odczuwać bóle głowy, ogólne osłabienie, bolesne skurcze mięśni stóp i łydek. Mogą ci się też „posypać" zęby, bo niedobór wapnia sprzyja próchnicy.
Groźne niedobory
To, że dziecko w razie potrzeby czerpie wapń z kości matki, zabezpiecza rozwijający się organizm maluszka przed niedostatkiem tego pierwiastka. Jeśli jednak niedobory wapnia w twoim organizmie nie zostaną wyrównane i stan ten przeciąga się - cierpi na tym również dziecko. Może urodzić się małe, z wadami rozwojowymi i skłonnością do krzywicy, co grozi w przyszłości zaburzeniami wzrostu i deformacją kości. Prawdopodobnie ząbki pojawią się u niego później niż u jego rówieśników i będą podatne na próchnicę. Poważny niedobór wapnia zagraża także samej dąży, zwiększa bowiem prawdopodobieństwo wystąpienia zatrucia ciążowego i nadciśnienia, a także obniża krzepliwość krwi, co staje się niebezpieczne w przypadku nawet nieznacznych krwawień.
Podstawowy budulec
Wapń jest niezbędny do rozwoju dziecka - już w 4. tygodniu życia płodowego bierze udział w powstawaniu zawiązków zębów; zapotrzebowanie na ten pierwiastek rośnie zaś w II i III trymestrze, gdy tworzy się kościec dziecka. Ale wapń to nie tylko kości i zęby - niezbędny jest także do prawidłowego rozwoju mięśni, serca i układu nerwowego maluszka. Aby zaspokoić wszystkie potrzeby dziecka, codziennie powinnaś zjadać produkty spożywcze zawierające co najmniej 1200 mg wapnia.
Gdzie go szukać wapnia?
Najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia jest mleko i jego przetwory. Litr mleka zawiera ok. 1200 mg wapnia - czyli dzienną dawkę. To nie znaczy, że masz wypijać codziennie litr mleka - wapń jest także w jogurcie, kefirze i maślance. Te przetwory, a także twaróg i sery, są godne polecenia zwłaszcza dla tych mam, które nie mogą pić słodkiego mleka z uwagi na nietolerancję laktozy - cukru zawartego w mleku.
Z tego bogatego źródła wapnia nie będziesz mogła czerpać, gdy masz alergię pokarmową na białko mleka. Wówczas jadaj więcej innych produktów bogatych w wapń - bardzo dobrym jego źródłem są ryby w konserwach jedzone wraz z ośćmi. Warto także pamiętać o wodzie mineralnej - zawarte w niej sole wapnia są prawie tak samo dobrze przyswajane jak te pochodzące z mleka. Również większość kasz i zielone warzywa (brokuły, kapusta, brukselka) są dobrym źródłem wapnia, lecz zawierają także nierozpuszczalny błonnik, który w pewnym stopniu ogranicza jego przyswajanie. Bogatym źródłem wapnia są także pestki słonecznika, ziarna sezamu, orzechy laskowe i ziemne, migdały i figi (uwaga: orzechy możesz jeść bez zastrzeżeń, gdy nie jesteś na nie uczulona, gdyż zawierają silne alergeny).
Dobrze przyswojony
Wapń wchłania się najlepiej wtedy, gdy nie brakuje ci witaminy D. Wiosną i latem (od września do maja) w słoneczny dzień wystarczy 15-minutowy spacer, by organizm wytworzył pod wpływem promieni słonecznych niezbędną dobową dawkę
witaminy D. Jednak jesienią i zimą, gdy dni są krótkie, okazji do spacerów mniej, powinnaś dbać o to, by w twojej diecie nie zabrakło tłustych ryb morskich (makrela, sardynka), jajek i produktów mlecznych. Także obecność w diecie witaminy C (jest w owocach i warzywach) sprzyja wykorzystaniu wapnia do budowy kości.
Kiedy tabletka?
Najłatwiej przyswaja się wapń dostępny bezpośrednio w pożywieniu. Czasem jednak dostarczenie odpowiedniej dawki nie jest możliwe, np. gdy jesteś alergiczką i stosujesz dietę eliminacyjną lub zażywasz leki, które utrudniają wchłanianie wapnia. Wówczas konieczna będzie suplementacja. Jednak wspomaganie suplementami mineralnymi nie jest obojętne dla twojego zdrowia: zbyt duże dawki wapnia z preparatów farmaceutycznych mogłyby spowodować obniżenie wchłaniania żelaza, cynku i magnezu, które są przecież także niezbędne tobie i dziecku. O tym, jaki preparat i w jakiej dawce będziesz zażywać, powinien więc zdecydować lekarz lub dietetyk.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.