Czym jest otyłość brzuszna?
Jak każda otyłość, również brzuszna, polega na gromadzeniu nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak wówczas, gdy zapotrzebowanie naszego organizmu na energię jest mniejsze, niż ilość „paliwa”, jakie dostarczamy w formie tłuszczów i węglowodanów. Ich nadmiar odkładany jest w wątrobie, a z czasem przekształcany w tkankę tłuszczową. U kobiet odkłada się ona najczęściej na udach, biodrach i pośladkach, stając się pewnego rodzaju magazynem energetycznym (z którego czerpie się np. podczas ciąży). U mężczyzn natomiast tłuszcz gromadzi się głównie w okolicach brzucha i klatki piersiowej, gdzie znajduje się duża ilość naczyń krwionośnych, umożliwiających jego wchłanianie. Otyłość brzuszna bywa również nazywana centralną, otyłością „typu jabłko”, czy żartobliwie „mięśniem piwnym”, „beercepsem” lub po prostu brzuszkiem.
Rozpoznanie
Do określenia otyłości brzusznej wykorzystywany jest współczynnik talii do bioder - WHR (z ang. waist/hip ratio), który dla mężczyzn nie powinien przekraczać 0,9, a dla kobiet 0,8. Najczęściej jednak o otyłości brzusznej mówimy, jeśli obwód w pasie (mierzony na wysokości pępka) przekracza 102 cm u mężczyzn i 88 cm w przypadku kobiet.
Skąd się bierze?
„Mięsień piwny” dotyka zwłaszcza mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych i jest związany z niewłaściwym stylem życia w tym z nieprawidłowym odżywianiem. Może mieć również podłoże hormonalne, genetyczne, a nawet psychiczne, jednak najczęstsze powody otyłości to:
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu