Aktywność fizyczna


autor:  Kazimiera Kłaput
kategoria:  Aktywność fizyczna


Zaopatrzmy się w koszyk, najlepiej wiklinowy, pozwoli on na właściwy przewiew i „oddychanie” zebranym grzybom. Plastikowe i metalowe wiaderka oraz foliowe torby sprawią, że grzyby szybciej się psują, gniotą i do domu doniesiemy raczej miazgę, niż dorodne okazy (zwłaszcza jeśli zbieramy maślaki). Podczas zbierania w koszyku dodatkowo „wytrzęsiemy” resztki gleby, ściółki i przypadkowo zebrane owady i pajęczaki. Warto zabrać ze sobą również niewielki nożyk, którym będziemy odcinać grzybnie oraz prowiant i termos z ciepłą herbatą.

Jak zbierać?

Zbierajmy tylko te grzyby, co do których jesteśmy pewni, że nie są trujące. Chyba każdy rozpozna borowika, podgrzybka, kurkę czy maślaka. Skupmy się więc na nich, jeżeli nie jesteśmy doświadczonymi grzybiarzami. Trujących lub nieznanych nam grzybów nie niszczymy, ponieważ ich obecność jest niezbędna dla rozwoju innych roślin w lesie. Grzyby zbieramy odcinając nożykiem nogę przy samej grzybni lub wykręcając je ruchem obrotowym, a powstały dołek zasypujemy ściółką. Ważne jest, aby nie niszczyć grzybni, dzięki czemu będziemy mogli wielokrotnie z niej korzystać. Bardzo młode grzyby pozostawmy w spokoju, pozwalając im rozsiać zarodniki. Zbierając jednak zbyt stare okazy, o miękkim kapeluszu, czeka nas niemiła niespodzianka podczas ich przetwarzania, ponieważ jest niemal pewnym, że są robaczywe.

Po powrocie oczyśćmy grzyby i jak najszybciej zajmijmy się ich obróbką. Nie powinno się ich myć, gdyż nasiąkają wodą i tracą smak, ale oczyścić z ziemi i ściółki na sucho. Możemy je marynować, solić, mrozić, dusić, ale najpopularniejszą metodą przetwarzania grzybów jest ich suszenie. Pozwala na zachowanie ich aromatu i smaku przez długi czas, bez użycia jakichkolwiek środków konserwujących. Do suszenia możemy wykorzystać piekarnik, ale dostępne są również specjalnie przeznaczone do tego suszarki.

Zasady w lesie

Będąc w lesie nie zapominajmy o właściwym zachowaniu. Nie należy hałasować i krzyczeć, aby nie płoszyć zwierząt. Kategorycznie nie wolno palić, gdyż pociąga to za sobą ryzyko pożaru. Nie zbierajmy grzybów w rezerwatach przyrody i parkach krajobrazowych. Swój samochód pozostawmy przy drodze lub w miejscu do tego wyznaczonym – nie wjeżdżajmy na sam środek polany. Dbajmy o przyrodę, nie śmiećmy i nie niszczmy roślin.

Grzyby to dar, jaki otrzymaliśmy od natury, nie musimy ich uprawiać, wystarczy wybrać się na spacer do lasu, aby móc cieszyć się ich smakiem do woli. Pamiętajmy jednak, że ich nieznajomość może zakończyć się tragicznie, zbierajmy więc tylko te, których przydatności do spożycia jesteśmy pewni.


zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 0.0 (0 głosów)

Poprzedni Następny

Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.

Zobacz również

Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu