Odżywianie


autor:  Kazimiera Kłaput
kategoria:  Odżywianie


Soja uczula częściej dzieci, które cierpią równocześnie na powyższe alergie. Może być stosowana przez producentów żywności jako dodatek do wyrobów mięsnych i piekarniczych w postaci mączki lub koncentratu. Obróbka termiczna nie tylko nie niweluje działania alergenu, ale nawet go zwiększa.

Orzechy (zwłaszcza arachidowe) – to jeden z najsilniejszych alergenów. Spożycie nawet niewielkich jego ilości przez osobę uczuloną, może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, a w konsekwencji nawet do śmierci. Alergia na orzechy spotykana jest głównie o osób dorosłych, jednak może dotyczyć również dzieci. Czynniki uczulające są całkowicie odporne na wszelkie metody obróbki. Orzechy mogą być dodawane do ciast, czekolad czy batonów, wytwarza się z nich również olej – tak więc uważajmy. Należy wspomnieć, że orzechy mogą powodować reakcje krzyżowe z alergenami wziewnymi – osoby uczulone na orzechy często są wrażliwe na pyłki brzozy i leszczyny.

Ryby również mogą uczulać. Dzieje się tak za sprawą parwalbuminy występującej m.in. w mięsie dorsza. Jest to silny alergen, mogący wywołać ostrą reakcję organizmu nawet w przypadku śladowych ilości. Gotowanie zmniejsza jego działanie, ale nie niweluje go całkowicie. U osób szczególnie wrażliwych na ten czynnik, zauważono uczulenie nawet podczas wdychania oparów, ulatniających się przy gotowaniu ryby. Alergia występuje zarówno u dzieci jak i osób dorosłych.

Skorupiaki i małże mogą być również silnym czynnikiem uczulającym, prowadzącym do wstrząsu alergicznego. Niebezpieczne są zarówno surowe, jak i gotowane. Mogą stanowić składnik gotowych potraw, zwłaszcza kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej!


zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 0.0 (0 głosów)

Poprzedni Następny

Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.

Zobacz również

Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu