Zboża mogą uczulać ze względu na znajdujący się w nich gluten. Ten rodzaj alergii dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych. Najrzadziej dochodzi do reakcji alergicznej po spożyciu ryżu, najczęściej po pszenicy i kukurydzy.
Zioła i przyprawy mogą również powodować uczulenie. Gotowane, zazwyczaj tracą właściwości alergenu. Wyjątkiem jest papryka ostra, pieprz, curry, które nawet po obróbce termicznej mogą wywoływać nieprawidłowe reakcje immunologiczne.
Konserwanty: benzoesan sodu (E211), glutaminian sodu (E621), kwas sorbowy (E200), azotyny (E250) oraz barwniki dodawane do konserw rybnych i ryb wędzonych (E154), cukierków i budyniów (E124) czy dżemów i gum do żucia (E110).
Jeżeli dziecko cierpi na alergię, na któryś z wymienionych produktów, matki karmiące piersią muszą również zadbać o swoją dietę. Niektóre alergeny przenikają z krwi matki do produkowanego przez piersi pokarmu i za jego pośrednictwem mogą uczulać dziecko. Część czynników uczulających można wyeliminować z diety całkowicie, inne (jak mleko) można zastępować substytutami. Należy pamiętać jednak o alergenach ukrytych, czyli składnikach gotowych produktów spożywczych. Również w tej postaci mogą one być niebezpieczne dla zdrowia.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu