Co to jest?
Tran to nic innego jak płynny tłuszcz pozyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Czasem jego mianem określa się też tłuszcze z innych gatunków ryb. Zawiera duże ilości witamin, głównie A i D (w mniejszej ilości E), a także nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym niezwykle cenne kwasy omega-3 i omega-6.
Jak działa?
Szczególnie cenne są zawarte w tranie nienasycone kwasy tłuszczowe; ponieważ nasz organizm sam nie potrafi ich wytworzyć, niezbędne zatem jest ich dostarczanie z zewnątrz. Nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, a wręcz zapobiegają rozwojowi wielu chorób. Dzięki temu tran, jako bogate źródło tychże nienasyconych kwasów tłuszczowych:
W naturze kwasy te występują również w tłustych rybach np.: makrelach, sardynkach, czy łososiach.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu