Odżywianie

fot. sxc.hu


autor:  Kazimiera Kłaput
kategoria:  Odżywianie


Przeciwwskazania

Jest grupa osób, która pomimo wielu zalet czosnku, powinna z niego zrezygnować. Należą do nich osoby:

  • z ostrym nieżytem jelit;
  • z problemami niskiej krzepliwości krwi;
  • z niskim ciśnieniem krwi;
  • kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią;
  • zażywające leki, ponieważ z niektórymi czosnek może wchodzić w interakcję, dlatego ich równoczesne zażywanie należy skonsultować z lekarzem.

Oczywiście jedną z dodatkowych uciążliwości wynikających z jedzenia czosnku, jest jego nieprzyjemna woń, która niestety wydobywa się najpierw z ust i żołądka, a przy dłuższym stosowaniu także z płuc, jak i przenika również przez skórę. Można sobie z tym radzić wprowadzając do diety np.:

  • natkę pietruszki, seler, zieloną fasolę;
  • tymianek, mięte, goździki, kminek;
  • jogurty i mleko, czerwone wino;
  • jabłka.

Cebula

Innym naturalnym sprzymierzeńcem naszego zdrowia jest cebula zwyczajna. Jest ona doskonałym dodatkiem do potraw, nie tylko podnoszącym ich smak, ale dostarczającym wielu cennych składników odżywczych. Zawiera ona witaminę A, C, PP oraz witaminy z grupy B. Jest też źródłem składników mineralnych (fosfor, sód, magnez, żelazo, sód, potas i wapń), a także błonnika. Za łzawienie oczu podczas krojenia cebuli odpowiada sulfin etylu, powstający w wyniku przekształceń zawartego w cebuli enzymu LFS w połączeniu aminokwasami.


zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 0.0 (0 głosów)

Poprzedni Następny

Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.

Zobacz również

Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu