Odżywianie

fot. sxc.hu


autor:  Kazimiera Kłaput
kategoria:  Odżywianie


Działanie i zastosowania

Cebula znakomicie sprawdza się w:

  • stanach zapalnych gardła (łagodzi jego ból), wspomaga walkę z przeziębieniem,
  • pomaga zwalczyć kaszel (w postaci łatwego do przyrządzenia syropu),
  • pomaga zlikwidować katar (inhalacje sokiem z cebuli, najlepiej kilka razy w ciągu dnia),
  • łagodzi uszkodzenia naskórka, ukąszenia, ropnie, opryszczkę oraz odmrożenia (w tych sytuacjach nieocenione są okłady),
  • obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz reguluje poziom cukru,
  • okłady z papki cebulowej doskonale łagodzą także bóle stawów oraz stany zapalne na tle reumatycznym,
  • w stosowaniu zewnętrznym może być lekiem na rany, odmrożenia i oparzenia, wspomaga także walkę z trądzikiem.

Przeciwwskazania

Cebula ze względu na swoje silne działanie nie powinna być stosowana w przypadku:

  • choroby wątroby (jest ciężkostrawna);
  • ciężkiej choroby nerek;
  • niewydolności serca;
  • ostrych chorób przewodu pokarmowego.

Jeśli jednak nie znajdujemy się w grupie osób, które powinny zrezygnować z jedzenia cebuli czy czosnku, to z pewnością warto je stosować w celach leczniczych. Każdy gotowy lek farmaceutyczny ma działania niepożądane i z pewnością jest ich znacznie więcej, niż w przypadku czosnku czy cebuli. Dlatego przy następnym przeziębieniu, czy katarze sięgnijmy najpierw do zasobów natury.


zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 0.0 (0 głosów)

Poprzedni Następny

Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.

Zobacz również

Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu