Odżywianie

fot. sxc.hu


autor:  Kazimiera Kłaput
kategoria:  Ciąża i poród, Odżywianie, Pediatria


Ograniczenia w diecie karmiącej matki

  • W grupie produktów, których spożywanie jest obarczone większym ryzykiem wystąpienia niepożądanych reakcji uczuleniowych, znajdują się:
    • owoce cytrusowe (czyli pomarańcze, cytryny), truskawki, maliny, poziomki i jagody;
    • owoce morza;
    • czekolada, kakao;
    • orzechy;
    • konserwanty, np. benzoesan sodu, wzmacniacze smaku, a także aspartam występujący jako środek słodzący m. in. w wielu napojach.
  • W przypadku stwierdzonej już u dziecka nietolerancji glutenu, matka powinna wyeliminować z diety wszystkie zboża, prócz ryżu i kukurydzy. Z kolei przy skazie białkowej należy zrezygnować z: mleka, śmietany, serów pleśniowych, a także wołowiny, cielęciny i wszelkiego rodzaju podrobów.
  • Jest też grupa produktów, które spożyte przez matkę, mogą wywołać u malucha (ale też u niej samej) bolesne kolki i wzdęcia brzuszka; należą do nich np.:
    • owoce pestkowe (np.: wiśnie, czereśnie, śliwki);
    • niektóre warzywa: kapusta, groch, bób, fasola, kalafior, cebula, czosnek, papryka, itp.
  • Ponadto zaleca się matkom wybieranie potraw gotowanych lub duszonych na parze w zastępstwie smażonych, czy grillowanych; unikanie ostrych przypraw oraz słodyczy.
  • Na czas karmienia piersią bezwzględnie należy zrezygnować ze wszelkich używek spożywczych, czyli alkoholu, kawy, ale także mocnej herbaty.

zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 0.0 (0 głosów)

Poprzedni Następny

Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.

Zobacz również

Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu