Najczęstszymi schorzeniami pojawiającymi się w trakcie podróży wakacyjnych, są zatrucia pokarmowe, z uciążliwymi objawami, potrafiącymi zepsuć każą miłą chwilę nawet w najpiękniejszym miejscu globu. Ponieważ wyjeżdżając na wakacje pragniemy wypoczynku od codziennych obowiązków i czynności, to coraz częściej rezygnujemy z własnego przygotowywania pokarmu na rzecz stołowania się w hotelu, bądź w lokalnych punktach gastronomicznych. Nie możemy zapominać, że są to miejsca, gdzie jedzenie przygotowywane jest w bardzo dużych ilościach, w szybkim tempie, co zwiększa szansę na nieodpowiednie jego przygotowanie. Coraz częściej w hotelowych restauracjach, w trakcie posiłków, mamy możliwość korzystania z tzw. szwedzkiego stołu (bufetu), co daje nam szeroką możliwość doboru potraw, które chcemy skonsumować. Jakich głównych zasad należy przestrzegać, aby wspomnienia z naszych wakacji nie były przeplecione bólami brzucha, biegunką i innymi dolegliwościami?
Dbaj o higienę rąk (przed każdym posiłkiem należy umyć ręce, albo przynajmniej wytrzeć je wilgotnymi chusteczkami o właściwościach odkażających).
Jeżeli masz wątpliwości, co do poziomu higieny w danym lokalu, lepiej z niego zrezygnuj.
Jeżeli po otrzymaniu jedzenia masz jakiekolwiek wątpliwości (zapach, konsystencja, smak), co do świeżości potrawy, nie konsumuj jej.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu