Odżywianie


autor:  Lek. med. Krzysztof Bury
kategoria:  Odżywianie, Gastroenterologia


Należy stosować podstawowe zasady żywienia:

  • Regularne spożywanie posiłków o stałych porach i w równych odstępach czasowych.
  • Spożywać posiłki częściej, ale mniejszymi porcjami (5-6 dziennie) co sprawia, że unika się przejadania, jak również głodzenia.
  • Zadbać o odpowiednią dla nas kaloryczność potraw.
  • Posiłki należy jeść powoli, przeżuwając i rozdrabniając kęsy pokarmowe.
  • Unikać tych potraw, które nasilają bądź wywołują u nas dolegliwości.
  • Unikać mocnej kawy, mocnej herbaty, alkoholu, napojów gazowanych.
  • Ostre przyprawy, których należy unikać to między innymi: chili, pieprz, ocet, musztarda, ostra papryka, chrzan, ostre marynaty, curry.
  • Bardzo ważnym elementem, choć może nie ściśle związanym z dietą jest rzucenie palenia papierosów, które utrudnia gojenie się już powstałych nadżerek i wrzodów, jak również jest czynnikiem ryzyka nawrotu owrzodzeń.
  • Zadbać o odpowiednią temperaturę spożywanych potraw: unikać potraw gorących. W zdrowej diecie zaleca się spożywanie potraw o temperaturze umiarkowanie ciepłej (tzw. pokojowej), tak by nie doprowadzać do przekrwienia błony śluzowej żołądka.
  • Unikać potraw ciężkostrawnych, wzdymających.
  • Unikać potraw smażonych zastępując je potrawami gotowanymi, duszonymi.
  • Unikać potraw zawierających duże ilości błonnika, który działa drażniąco na błonę śluzową żołądka:
    • owoców bezpestkowych, zarówno surowych jak i suszonych;
    • świeżych warzyw,  zwłaszcza fasoli, grochu, kapusty, bobu, cebuli, papryki;
    • kaszy gryczanej, pęczaku, grubego makaronu.
      Bardziej polecane są soki i przeciery owocowe i warzywne, a także pieczone jabłka i owoce bezpestkowe.
  • Pieczywo pszenne, bardziej czerstwe niż świeże. Unikać należy pieczywa razowego, żytniego
  • Polecane jest świeże mleko, słodka śmietana, chudy twaróg, a unikanie: kefirów, kwaśnej śmietany, margaryny żółtego sera.
  • Unikaj tłustych potraw, tłustych mięs i wędlin, konserw, ryb wędzonych. Ogranicz takie tłuszcze jak smalec, słonina, twarde margaryny.
  • Unikaj smażonej jajecznicy i jaj w majonezie.

Zdrową, prawidłowo zbilansowaną dietę powinniśmy stosować wszyscy, a nie tylko osoby chore.


zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 0.0 (0 głosów)

Poprzedni Następny

Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.

Zobacz również

Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu