Marynujmy mięso – marynata zmniejsza ilość wydzielanych substancji rakotwórczych.
Nie grillujmy mięsa peklowanego – wydziela trujące nitrozoaminy.
Zrezygnujmy również z ziemniaków z rusztu – wydzielają rakotwórczy akrylamid.
NIE dla piwa – wiem, że wydaje się idealnym uzupełnieniem grillowanego mięsa, ale nie obciążajmy nim dodatkowo naszego żołądka i wątroby.
Może się wydawać, że przedstawionych zasad jest sporo, ale większość z nich dotyczy higieny, która jest niezbędna podczas przygotowywania potraw, a przytaczam je tylko jako przypomnienie.
To czasami nam umyka…
Na koniec jeszcze kilka porad, które mogą okazać się przydatne:
Nie obawiajmy się szkodliwości potraw z grilla. Jeżeli będziemy stosować się do kilku podstawowych zasad, posiłki przygotowane pod gołym niebem, na pewno nam nie zaszkodzą. Myślę, że przepisów na potrawy znają Państwo mnóstwo, pozostaje mi więc życzyć tylko smacznego i zdrowego biesiadowania.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu