Pierwsza pomoc
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia grzybami, istotna jest szybka pomoc, która może uratować życie. Ważne jest, aby opróżnić żołądek poprzez wywołanie wymiotów (nie należy używać środków przeczyszczających). Można to zrobić podając pacjentowi słoną ciepłą wodę i węgiel medyczny. Bezzwłocznie należy zapewnić opiekę lekarską. Można zabezpieczyć resztki wymiocin, kał i mocz do zbadania.
Rozpoznanie grzybów trujących
Krąży wiele teorii, dotyczących rozpoznawania przydatności grzyba do spożycia, niestety większość z nich jest nieprawdziwa. Jedna z nich mówi, że grzyby trujące mają piekący lub gorzki smak. Nie tylko jest to nieprawdą, ale spożycie nawet małych ilości np. borowika szatańskiego, może spowodować zatrucie nim. Nie jest również prawdziwa teoria, iż grzyby nadgryzione przez ślimaki, czy owady są jadalne. Metabolizm zwierząt różni się od ludzkiego i to co dla nich może być przysmakiem, dla nas może okazać silną toksynę. Kolejny z mitów mówi o tym, że alkohol neutralizuje działanie toksyn, zawartych w grzybach. Niestety pomysł ten jest nie tylko daleki od prawdy, ale stosowanie się do niego może okazać się bardzo niebezpieczne. Niektóre gatunki grzybów mogą być niegroźne, ale zawierają koprynę, która blokuje rozpad alkoholu w organizmie. Spożycie alkoholu nawet kilka dni po zjedzeniu np. czernidlaka pospolitego, może zakończyć się śmiercią.
Tylko dobra znajomość budowy grzybów pozwoli nam na odróżnienie jadalnych od trujących. Zasadniczo przyjmuje się, że większość grzybów trujących ma blaszkową budowę wewnętrznej strony kapelusza. Jeśli jednak nie mamy całkowitej pewności, co do tego z jakim grzybem mamy do czynienia, nie zbierajmy go.
Często mylone
Muchomor sromotnikowy występuje głównie w lasach liściastych i mieszanych, rzadziej w iglastych. Często możemy spotkać go w pobliżu buków, brzóz i lip. Mylony jest zazwyczaj z gąską zieloną, kanią i gołąbkiem.
Muchomor wiosenny spotykany w lasach iglastych; ma biały lub kremowy, lekko śliski kapelusz. Mylony jest z pieczarką.
Muchomor jadowity występuje w lasach zarówno liściastych, jak i iglastych. Współżyje ze świerkiem, brzozą, dębem i bukiem. Ze względu na biały kapelusz (z czasem żółknący) mylony jest z pieczarką.
Goryczak żółciowy jest często mylony z borowikiem. Ma brązowy kapelusz, rurki białe lub różowawe. Występuje w pobliżu świerków i sosen.
Zasłoniak brodaty często mylony jest z gąsówką ze względu na fioletową barwę kapelusza.
Lisówka pomarańczowa swoją budową przypomina pieprznika jadalnego (popularną kurkę).
Niemal każdy gatunek grzyba jadalnego posiada łudząco podobnego grzyba niejadalnego lub trującego. Należy więc zachować szczególną ostrożność podczas ich zbierania, ponieważ nieznajomość ich budowy może zakończyć się dla nas tragicznie.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu