Dobre składniki
Wszystkie rodzaje mleka i pochodzące z niego produkty mleczne zawierają składniki, które są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu oraz w zachowaniu dobrego stanu zdrowia. Produkty te są konieczne szczególnie w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ odgrywają kluczową rolę w ich właściwym rozwoju, zarówno fizycznym jak i umysłowym. O różnicach pomiędzy różnymi gatunkami mleka decyduje przede wszystkim zawartość tłuszczu. Mleko odtłuszczone zawiera tyle samo białka, wapnia i witamin B co mleko pełne, z kolei mniej witamin A, D i E rozpuszczalnych w tłuszczach. Do najbardziej znanych i najczęściej spożywanych przetworów mlecznych należą jogurty.
Historia jogurtu
Jogurt najprawdopodobniej pochodzi z Indii. Ten specyficzny napój cieszył się dużą popularnością w krajach bliskiej Azji i Afryki. Następnie poprzez Turcję dotarł też na Bałkany. To właśnie dzięki systematycznemu spożywaniu jogurtu ludność krajów bałkańskich zawdzięcza swoją długowieczność.
Po turecku słowo ”Ja – urt” znaczy „kwaśne mleko”, zaś w Bułgarii na jogurt mówi się „jugurt” i „kiseło mlako”. Już setki lat temu jogurt był wytwarzany przez ludność wiejską. Wytwarzano go z podgęszczonego mleka bawolego (na skutek długotrwałego gotowania), a później produkowano go także z mleka koziego i krowiego. Tak wytwarzany jogurt był bardzo gęsty, i posiadał silnie kwaśny smaku, dlatego przed spożyciem często rozcieńczano go wodą.
W Europie na początku XX wieku jogurt sprzedawano w aptekach. Swoją popularność jogurt zawdzięcza jednak Szwajcarom, którzy jako pierwsi dodali do niego owoce. Dziś ponad 30% ludzi na całym świecie pije jogurty.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu