Odżywianie


autor:  Anna Piwowarczyk
kategoria:  Odżywianie


Siarczany (E220-E228)

Zaliczane są do grupy konserwantów niebezpiecznych. Znajdują się m. in. w konserwach, sokach owocowych, winie, produktach ziemniaczanych. Mają właściwości alergizujące.

Środki do oprysku owoców cytrusowych (E230-E233)

Używa się ich do zabezpieczenia owoców cytrusowych podczas transportu. Mogą powodować zatrucia pokarmowe oraz uczulenia.

Azotyny potasu i sodu (E249-E252)

Powszechnie stosowane do peklowania wędlin. Zabezpieczają je przed bakteriami wywołującymi jad kiełbasiany. Pod wpływem wysokiej temperatury wytwarzają rakotwórcze nitrozaminy.

Nie tylko szkodliwe

Oprócz dodawanych do pożywienia substancji chemicznych o potencjalnie szkodliwym działaniu, istnieje też wiele takich, których nie musimy się obawiać. Lista dodatków o potwierdzonym, nieszkodliwym działaniu to:

  • E200 do E203 – dodawane do serów i margaryn;
  • E236 do E238 – dodawane do soków owocowych i ryb wędzonych;
  • E260 do E283 – dodawane do marynat.

zapisujemy ocenę
Oceń artykuł:
Wasza ocena: 5.0 (1 głosów)

Poprzedni Następny

Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.

Zobacz również

Komentarze (0)

Jeszcze nie skomentowano tego artykułu