Siarczany (E220-E228)
Zaliczane są do grupy konserwantów niebezpiecznych. Znajdują się m. in. w konserwach, sokach owocowych, winie, produktach ziemniaczanych. Mają właściwości alergizujące.
Środki do oprysku owoców cytrusowych (E230-E233)
Używa się ich do zabezpieczenia owoców cytrusowych podczas transportu. Mogą powodować zatrucia pokarmowe oraz uczulenia.
Azotyny potasu i sodu (E249-E252)
Powszechnie stosowane do peklowania wędlin. Zabezpieczają je przed bakteriami wywołującymi jad kiełbasiany. Pod wpływem wysokiej temperatury wytwarzają rakotwórcze nitrozaminy.
Nie tylko szkodliwe
Oprócz dodawanych do pożywienia substancji chemicznych o potencjalnie szkodliwym działaniu, istnieje też wiele takich, których nie musimy się obawiać. Lista dodatków o potwierdzonym, nieszkodliwym działaniu to:
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu