Konserwanty w żywności a alergia pokarmowa
Choroby alergiczne zaliczane są do chorób cywilizacyjnych. Dane szacunkowe wskazują, że na różne formy alergii pokarmowych, wywołanych między innymi konserwantami i innymi środkami chemicznymi, cierpi 600 milionów osób, a liczba ta cały czas rośnie. Na obecność syntetycznych dodatków w żywności szczególnie powinni uważać alergicy, dzieci, kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby w podeszłym wieku i ze schorzeniem przewodu pokarmowego oraz nerek.
Niestety, nie istnieje oficjalne rozporządzenie w sprawie dopuszczalnej ilości chemicznych dodatków w poszczególnych wyrobach. Szacuje się, że ich dzienne spożycie może sięgnąć nawet 10-20 gramów, a w ciągu roku nawet kilku kilogramów. Możemy jednak indywidualnie ograniczyć spożywanie sztucznych dodatków. Warto zapoznawać się z tabelami konserwantów znajdującymi się na opakowaniach produktów i wybierać takie, które zawierają nieszkodliwe dla zdrowia substancje dodatkowe. Jeśli na produkcie nie ma szczegółowej informacji na temat składników i dodatków, bądź sprowadza się ona do sformułowania: sztucznie konserwowane, barwione, aromatyzowane, o tzw. przedłużonym terminie trwałości – lepiej ominąć ten produkt.
Warto także unikać spożywania żywności przetworzonej. Zasada jest prosta: im bardziej przetworzone produkty tym więcej substancji dodatkowych jest w nich zawartych. Tylko od naszego wyboru zależy, co włożymy do sklepowego koszyka i czy znajdą się w nim produkty przetworzone, czy jednak naturalne.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu