Margaryna
Margaryna jest produktem pochodzenia roślinnego, a w jej skład wchodzą: oleje roślinne, mleko lub woda, aromaty, barwniki, składniki wydłużające trwałość oraz syntetyczne witaminy A i D. Do jej produkcji wymagane są odpowiednie procesy przemysłowe. Proporcja tłuszczów wchodzących w skład margaryny, jest zdecydowanie inna niż masła. Przeważają w niej jednonienasycone kwasy tłuszczowe (ponad 50%), po ok. 1/5 stanowią kwasy nasycone oraz wielonienasycone. Natomiast w zależności od metody produkcji, część margaryn zawiera kwasy tłuszczowe trans (zwłaszcza margaryny twarde), a zawartość tłuszczów w danym produkcie waha się od 40 do 80%.
Zalety i wady margaryny
Tłuszcze mieszane (tzw. miksy), czyli mieszanki masła i margaryn zawierają natomiast mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż masło, ale więcej jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Co więc wybrać?
Jak zwykle w przypadku odżywiania, trzeba zachować zdrowy rozsądek i nie przesadzać w żadną ze stron. Dylematu, czym smarować pieczywo, możemy uniknąć w jeden sposób – zrezygnować w ogóle z jego smarowania tłuszczem. Jeśli jednak nie potrafimy, możemy zastąpić margarynę i masło: kilkoma kroplami oliwy z oliwek, lekkim, jogurtowym serkiem śniadaniowym, a od czasu do czasu keczupem lub musztardą.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu