Na wiosnę mamy najlepszy dostęp do świeżych warzyw i owoców, jest to więc idealna pora dla wielbicieli sałatek. To także czas, kiedy zaczynamy się inaczej odżywiać. Coraz cieplejsze dni i wieczory zniechęcają do jedzenia gorących posiłków, więc najlepszym sposobem na poradzenie sobie z głodem właśnie w tym okresie są właśnie sałatki. Dietetyczne, lekkostrawne, pełne witamin i co najważniejsze – szybkie w przygotowaniu, są naszym najlepszym sojusznikiem w walce o idealną sylwetkę.
Nie tylko w czasie diety
Sałatka jest nie tylko cennym posiłkiem w czasie diety. To przede wszystkim sposób na wspaniałą ucztę dla zmysłów. Choć zwykle bywa traktowana jako uzupełnienie obiadu, to ze względu na różnorodność składników i możliwości smakowe, sałatki nadają się zarówno na śniadanie, do pracy i na kolację.
Każdy posiłek można uzupełnić odpowiednio skomponowaną sałatką, a nawet go nią zastąpić, jeśli przyrządzimy ją z bardziej sycących produktów (kostki żółtego sera, kawałki pieczeni, ryba). Sałatki służą także jako doskonała przystawka, zarówno na eleganckie przyjęcie jak i niezobowiązującą imprezę. Rozwiązują kwestię menu, a ich przygotowanie jest szybkie i proste.
Jeżeli brak nam czasu, to oczywiście możemy korzystać z sałatek zakupionych w sklepie, choć często ich świeżość bywa dyskusyjna. Przyrządzanie sałatek własnoręcznie daje nam pewność, że przygotowany przez nas produkt jest najwyższej jakości, pozwala też cieszyć się zapachem świeżych: rzodkiewek, ogórków, marchewek, czy jabłek.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu