Najnowsze wyniki badań naukowych udowodniły, iż ryzyko pogorszenia się stanu zdrowia, ma miejsce już przy niewielkim zwiększeniu masy ciała, a więc nie dotyczy jedynie osób z zaawansowaną formą otyłości. Zacznijmy jednak od tego, czym są otyłość i nadwaga?
Definicja nadwagi i otyłości
Nadwagą nazwiemy zbytnie nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, biorąc pod uwagę stosunek tejże tkanki tłuszczowej do beztłuszczowej masy ciała. Postępująca nadwaga prowadzi do efektu otyłości. Tę zaś definiujemy jako zaburzenie przemiany energetycznej organizmu, spowodowane nadmierną ilością energii, zawartej w pokarmie w stosunku do zapotrzebowania organizmu.
Jednym z najpowszechniejszych wskaźników, dzięki któremu możemy obliczyć swoją prawidłową masę ciała lub stopień otyłości, jest indywidualny wskaźnik masy ciała BMI (ang. Body Mass Index). Informuje on, czy stosunek masy ciała do wzrostu jest prawidłowy. W tym celu dzielimy masę ciała (podaną w kilogramach), przez wzrost podniesiony do kwadratu (wzrost podany w metrach) - wg wzoru: masa ciała (kg)/(wzrost (m))2. Wartość wskaźnika BMI w granicach: 20-25 świadczy o prawidłowej masie ciała w stosunku do wzrostu, wartości w przedziale: 25-30 ostrzegają o nadwadze, natomiast BMI powyżej 30 oznacza otyłość.
Do określenia danego typu otyłości bardzo często używany jest tzw.: wskaźnik WHR (ang. waist to hip ratio), który otrzymujemy dzieląc obwód talii poprzez obwód bioder (w cm). Wskaźnik WHR pozwala zlokalizować nadmiar tkanki tłuszczowej oraz umożliwia zdefiniować dwa główne typy otyłości:
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu