Co to takiego?
Orkisz to wysokowartościowy gatunek zboża, znany i uprawiany od wieków. Po latach braku zainteresowania wraca do łask. W cenie jest zwłaszcza orkisz z upraw ekologicznych (bez użycia nawozów sztucznych). Zboże to jest niezwykle odporne na negatywne wpływy środowiska, głównie dzięki łusce otaczającej ziarno.
W porównaniu do pszenicy zwyczajnej, ziarna orkiszu zawierają o kilkanaście procent więcej białka. Są także bogatszym źródłem mikroelementów (miedź, cynk, żelazo i selen) i witamin (A, D, E, B i PP). Orkisz zawiera również lepiej przyswajalny gluten (dobrze tolerowany również przez osoby na diecie bezglutenowej), a także duże ilości błonnika pokarmowego oraz kwas linolenowy.
W orkiszu wykryto także substancję biologicznie czynną o nazwie rodanid (thiocyanat), którą uważa się za „naturalny antybiotyk” i która występuje też w mleku kobiecym. Wzmacnia ona system immunologiczny, jest naturalnym czynnikiem wzrostu komórek kostnych, krwi i nerwowych. Zapobiega zaburzeniom przebiegu ciąży. Wspomaga przyrost tkanki mięśniowej, a także procesy kierowania seksualnością człowieka. Z dużym prawdopodobieństwem stwierdzono, że to właśnie ten składnik orkiszu przeciwdziała powstawaniu komórek nowotworowych. Orkisz w smaku przypomina orzechy, jest lekkostrawny i zawiera składniki nie znajdowane w zwykłej pszenicy, które w organizmie działają jak antyutleniacze.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu