Mleko zarówno ludzkie, jak i zwierzęce zawiera w swoim składzie wiele ważnych substancji dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i jego rozwoju. W skład mleka krowiego wchodzą między innymi takie substancje jak: białko (3.3g/100g), wapń (118mg/100g), fosfor (85mg/100g), witaminy (głównie A,D,B2, B12). Jaką rolę odgrywają w ludzkim organizmie powyższe składniki mleka?
Białko – jest jednym z podstawowych materiałów budulcowych i energetycznych organizmu. Białko mleka zawiera wszystkie potrzebne nam do rozwoju aminokwasy.
Wapń – jest fundamentalnym materiałem budulcowym kości, potrzebnym również w wielu procesach metabolicznych, zachodzących w organizmie. Zapotrzebowanie na wapń jest różne w zależności od wieku (w mg/dzień): niemowlęta 600-800; dzieci 800-1000; młodzież do 25rż 1200; >25rż 900; kobiety ciężarne i karmiące 1200-1500.
Fosfor – będący obok wapnia drugim podstawowym elementem budulcowym kości i zębów. Dzienne zapotrzebowanie na fosfor również zależy od wieku (mg/dzień): niemowlęta 300-500; dzieci 800-1000; młodzież do 25rż 900; >25rż 700; kobiety ciężarne w 2 połowie ciąży i karmiące 900.
Witamina A – odgrywa rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych, odpowiada za integralność błon komórkowych, wpływa na stan skóry, włosów, paznokci, pośredniczy w regulacji wzrostu kości i zębów, jest niezbędna do prawidłowego wytwarzania kolagenu, ale również spełnia wiele innych ważnych funkcji. Niedobór tej witaminy prowadzi do tzw. kurzej ślepoty, a nawet rozmiękania i owrzodzenia rogówki; a także do rogowacenia skóry i wypadania włosów.
Witamina D – wpływa na metabolizm kości, system nerwowy, mięśniowy oraz na wiele innych procesów fizjologicznych. Jej niedobór przede wszystkim prowadzi do krzywicy u dzieci i młodzieży oraz do osteomalacji i osteoporozy u dorosłych.
Witamina B2 – składnik koenzymów, odgrywający ważną rolę w przemianach biochemicznych zachodzących w siatkówce oka. Objawy niedoboru tej witaminy manifestują się w postaci zmian skórnych: zajadów, łojotoku, jak również światłowstrętu, czy opóźnienia wzrastania u dzieci.
Witamina B12 – jest koenzymem w wielu ważnych reakcjach; uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, syntezie kwasów nukleinowych, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczy. Niedobór tej witaminy powoduje niedokrwistość, zaburzenia neurologiczne, psychiatryczne, utratę czucia smaku i łaknienia.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu