Siemię lniane
Innymi słowy są to nasiona lnu zwyczajnego, mające zastosowania głównie w zielarstwie. Są cenionym surowcem ponieważ zawierają niezbędne dla naszego organizmu:
Siemię stosuje się zazwyczaj po namoczeniu całych lub rozgniecionych ziaren. Można też przygotować wywar, jak również w używać go w postaci zmielonej, jako dodatek do potraw. Ziarna lnu w zasadzie nie mają smaku, jedynie po zmieleniu uwalniają gorzkawy posmak. Często stosowane są także jako dodatek do karmy zwierzęcej.
Zastosowanie
W przypadku zastosowania wewnętrznego siemię jest pomocne zazwyczaj w dolegliwościach przewodu pokarmowego i oddechowego (wpływa przede wszystkim osłonowo i stabilizująco). Ma także działanie powlekające, zmiękczające i przeczyszczające, ze względu na bardzo dużą ilość substancji śluzowych.
Wśród zastosowań zewnętrznych najpopularniejsze jest używanie siemienia jako odżywki do włosów. Wspomniany śluz świetnie nadaje się do nawilżenia suchych i zniszczonych włosów. Znajduje także zastosowanie w kosmetyce, jako składnik maseczek i kremów.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu