Na co należy zwrócić uwagę?
Spożywając siemię lniane, trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników. Po pierwsze ze względu na dużą zawartość błonnika przyjmowanie lnu powinno się zacząć od małych dawek i dopiero po pewnym czasie można stopniowo je zwiększać. W przeciwnym razie może mieć ono działanie silnie przeczyszczające, zwłaszcza u osób z zespołem jelita drażliwego.
Ze względu na dużą zawartość tłuszczów, a przede wszystkim kwasów tłuszczowych, siemię lniane jest bardzo podatne na jełczenie. Z tego względu należy chronić je przed dostępem światła i ciepła. Najkorzystniej jest przechowywać je w postaci ziaren, wówczas można je używać przez okres roku. Natomiast w stanie zmielonym siemię jest zdatne do spożycia tylko kilka miesięcy, a w przypadku oleju już tylko kilka tygodni.
Nasiona lnu zawierają lignany, będące źródłem fitoestrogenów (hormonów roślinnych) i chociaż generalnie wykazują one pozytywny wpływ, to jednak nie zbadano konsekwencji przyjmowania ich w dużych dawkach. W razie wątpliwości najlepiej skonsultować się z lekarzem. Siemię lniane, jak wiele innych naturalnych produktów, zawiera też niewielkie dawki związków cyjanowych. Nasz organizm posiada naturalną zdolność radzenia sobie z ich znikomymi ilościami, dlatego najbezpieczniej jest nie przekraczać dziennego spożycia siemienia w ilości 3 łyżeczek dziennie.
Jak bezpiecznie spożywać?
Aby siemię przyniosło naszemu organizmowi jak najwięcej korzyści i nie powodowało ewentualnych działań niepożądanych, powinniśmy przestrzegać kilku zasad:
Takie stosowanie z pewnością jest bezpieczne i pomimo kilku możliwych działań niepożądanych z pewnością spożywania lnu przynosi więcej korzyści, niż ewentualnych zagrożeń.
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu