Noni (Morinda citrifolia) jest drzewem rosnącym na wyspach Pacyfiku, osiągającym wysokość nawet do 7m. Z jego białych kwiatów powstają perłowobiałe owoce, które z czasem dojrzewania stają się zielonożółte. Wytwarza się z nich sok, którego najistotniejszym składnikiem jest kseroina. Jest to alkaloid występujący w ludzkim organizmie w małych ilościach (oddziałujący wg niektórych źródeł na metabolizm pewnych białek). Innymi substancjami zawartymi w tym soku są: prokseroina, prokseronaza, serotonina.
Liczni naukowcy publikowali wyniki swoich badań nad działaniem soku z noni na ludzki organizm. W zamieszczonym na łamach „Pacific Science” artykule A. Bushnell opisuje właściwości antybiotyczne noni w stosunku do szczepów Salmonella i Shigella. Z kolei naukowcy z Japonii opisują blokujące, w stosunku do niektórych typów komórek rakowych, działanie demnacanthalu – jednego ze składników noni. Badań i opinii naukowców jest wiele, należy jednak podkreślić, że preparat ten nie przeszedł typowych dla leków badań klinicznych.
Jakie efekty wywiera sok z noni?
Wszystkie artykuły w Serwisie DomenaZdrowia.pl mają wyłącznie cel edukacyjno-poznawczy i w żadnym wypadku zawarte w nich wskazania nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej czy uznanej metody leczenia. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Administrator Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu