fot. sxc.hu
autor: Lek. med. Krzysztof Bury
kategoria: Kardiologia, Odżywianie
Jak ograniczyć spożycie soli kuchennej?
Uważa się, iż 60% spożywanej soli dodawana jest do posiłków podczas ich przygotowywania w domu. Dlatego na ten aspekt powinniśmy zwrócić szczególną uwagę. Solniczki powinny zniknąć z naszych stołów.
- Postaraj się podczas przyrządzania posiłków zastąpić sól innymi przyprawami, np. ziołami - zarówno świeżymi jak i suszonymi (np. bazylią, koprem, pietruszką, oregano, tymiankiem, papryką), czosnkiem, sokiem z cytryny. To, czego użyjesz zależy od Twojej wyobraźni i smaku.
- Unikaj gotowych mieszanek przyprawowych, gotowych kostek rosołowych - zawierają w swoim składzie dużo soli.
- Niewielkie ilości soli zawierają świeże produkty, więc nie dosalaj ich.
- Postaraj się unikać produktów konserwowych (konserw mięsnych, rybnych). Wybieraj raczej świeże mięsa i ryby, przygotowując je sam w domu bez dodatku soli.
- Duże ilości soli znajdują się w wędlinach, żółtych serach, serach pleśniowych.
- Unikaj solonych orzeszków, paluszków, krakersów, chipsów.
- W pieczywie również mogą znajdować się duże ilości soli - 1 kromka chleba może zawierać jej ok. 0,5 g. Na rynek wchodzą już pieczywa z zmniejszoną zawartością soli.
- Zwracaj uwagę na etykiety produktów spożywczych pod kątem zawartości soli kuchennej, bądź sodu pod różnymi jego postaciami. Coraz więcej producentów żywności umieszcza zawartość tych składników na etykietach swoich produktów.
- Wybieraj wody mineralne ubogo sodowe, czyli zawierające mniej niż 100mg sodu na litr.
- Zamiast tradycyjnej soli kuchennej możesz używać tzw. sole dietetyczne, w których sód zastąpiony jest innymi pierwiastkami np. magnezem.
Do słonego smaku jesteśmy przyzwyczajeni, a nie uzależnieni i z pewnością możemy się od niego odzwyczaić. Proces ten może jednak potrwać kilka, kilkanaście tygodni. Zapominając o soli kuchennej, poznamy prawdziwy smak potraw, równocześnie poprawiając kondycję naszego organizmu.
zapisujemy ocenę
Wasza ocena: 0.0 (0 głosów)
Komentarze (0)
Jeszcze nie skomentowano tego artykułu